Poinje obnova damije u Ljubinju

Go down

Poinje obnova damije u Ljubinju

 by bolero on Sat Apr 13 2013, 22:14

Objavljeno etvrtak, 28 Mart 2013 13:23

Mostarski muftija h Seid ef. Smajki poetkom sedmice potpisao je ugovor o obnovi damije u Ljubinju. Sredstva za obnovu osnovnog damijskog objekta prikupljena su na sergiji Rijaseta IZ, Nedostaje 30 000 KM za obnovu munare.

Poetkom aprila poinje obnova poruene damije u Ljubinju. Ljubinje je bila jedina opina na podruju mostarskog muftijstva u kojoj nakon agresije nije obnovljen nijedan vjerski objekat. Ugovor o obnovi damije u Ljubinju 26.marta.2013.g. potpisali su mostarski muftija h Seid ef. Smajki i izvoa radova Ibro Tabakovi. Sredstva za obnovu damije prikupljena su putem sergije koju je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini proveo u svim dematima na podruju IZ u BiH i bonjakoj dijaspori 28. decembra 2012. godine. Na ovoj sergiji prikupljeno je 80 000 KM to e bit dovoljno za obnovu osnovnog damijskog objekta ali ne i munaru. Predraun radova za munaru iznosi 30 000 KM.

Prva damija u Ljubinju podignuta je sredstvima Mustafa-age Ljubinca 1592. godine. Bila je graena od tesanog kamena i bila je pokrivena etverostrenim krovom pod ploom. Damija je proivljavala sudbinu svojih dematlija. Sruena je za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Mostarski muftija h Seid ef. Smajki je 1986.g., etrdeset godina nakon ruenja, pokrenuo inicijativu njene obnove. Mostarsko muftijstvo je vodilo sve administrativne poslove oko gradnje te damije jer su ve tada Bonjaci bili svedeni na malu i nemonu skupinu. Damija je bila aktivna pet godina, do poetka agresije 1992. godine kada je ponovo sruena. Nakon to su izvrene temeljite pripreme za obnovu damije u Ljubinju, prole godine dobijene su neophodne dozvole. Lokalitet damije je oien a njen harem ograen.

Ljubinje je prema popisu iz 1991.g. imalo svega oko 450 Bonjaka. Ljubinje se kao nahija prvi put spominje 1469.g. kao pusto i nenaseljeno mjesto. Krajem 16. stoljea postalo je sredite posebnog kadiluka kome su pored okolnih sela pripojeni jo Trebinje i nahija Zupci, iznad junog dijela Konavla. Kao kadiluk Ljubinje se prvi put spominje 1529.g. Zajednikog kadiju imali su ponekad Ljubinje, Stolac, Cernica. Ovaj kadiluk je polovinom 17. stoljea kratko vrijeme je bio spojen sa konjikim kadilukom, a ponekad sa Nevesinjem. Kada je 1865.g. izvrena nova administrativna podjela Bosanskog vilajeta Ljubinje je pripojeno novoosnovanom trebinjskom kadiluku. Hivzija Hasandedi navodi ezdeset imena ljubinjskih kadija.

U Ljubinju je svojevremeno bilo tri damije i etiri mesdida. Damiju Mustafe-age Ljubinjca Kizlar aginu damiju, izgraenu prije 1592.g. poruili su u Drugom svjetskom ratu a na njenim temeljima 1948.g. sagradili veliki zadruni dom. Ahmed-agin mesdid, sagraen prije 1659.g. nit se zna ko je, niti kada poruio. I o damiji Osman-pae Resulbegovia skoro da nema nikakvih podataka, ni gdje je bila ni kad je sruena. Mesdid u Raspascima kojeg je sagradila Hasnija Tepari, roena Rizvanbegovi polovinom 19. stoljea na samom ulazu u Lubinje poruen je u Drugom svjetskom ratu. Mesdid u Gornjim Barnosima , sagraen 1876.g., poruilo je vrijeme nakon 1924.g. jer je njegov demat raseljen. Mesdid su kotarske vlasti nakon Austrougarske okupacije koristile kao skladite raznog alata. Damiju u Uboskom, izgraenu polovinom 17., stoljea, poruio je grom 1912.g., a kako se muslimansko stanovnitvo intenzivno iseljavalo iz ovih krajeva vie nije imao ko popraviti. Iseljavanje muslimana iz Uboskog poelo je nakon hajduije 1875.g. a zavrilo 1941.g. kada se zadnji musliman, neki Mrgan, seli iz ovog sela. Mesdid u abici izgraen poetkom 19. stoljea, vie puta je obnavljan, ruen i miniran. Posljednji put 1992.g. ba kao i damija u Ljubinju. U ovom su gradu nekada radile dvije medrese, mekteb i tekija.

Od izgradnje damije u Ljubinju 1986.g. do njenog ponovnog ruenja 1992.g. u Ljubinju nije bilo imama. Imamske poslove i druge vjerske obrede vrili su po potrebi stolaki imami. Ljubinje se u administrativnom smislu i danas nalazi u Sastavu Medlisa Islamske zajednice Stolac. Inicijativom mostarskog muftije i Medlisa IZ Stolac obnova damije u Ljubinju u kojem danas ivi tek 5 Bonjaka poet e ovih dana.Hasan Eminovi[You must be registered and logged in to see this image.]

bolero
Napreduje

Broj poruka : 61
Points : 21
Datum upisa : 11.05.2008

   Go down


 
Permissions in this forum: