Sumrak medijskog mogula.

Go down

Sumrak medijskog mogula.

 by wolf sagash on Tue Feb 01 2011, 01:06

U vrijeme rata,mi ljubinjci bili smo u medijskoj blokadi.Na TV frekvencijama pronalazili smo,samo neki RTS satelitski program koji se emitovao za dijasporu i poinjao je negdje u kasnim poslijepodnevnim asovima.Bila je to neka mjeavina informativno propagandnog sadraja,sa mrvicom folklora(u sijeanje mi se zauvijek urezala pjesma -Nek se ori,ori bukovica cijela,kad pijevaju momci Zelengrada sela.) a ponedeljkom prikazivana je neka emisija zabavnog karaktera-ZAM,odnosno Zabava miliona ili kako sam je ja zvao-Zajebavanje miliona.Bio je to und u povoju.
Emisiju su vodili,stari prevejani lisac crnogorskih korijena,koji se prije rata lihtao enskoj populaciji piui emancipovane sladunjave kolumne po asopisima namjenim njenijem polu Vanja Bulii slatka i umiljata Ivana Zari.
Gosti su im bili raznorazne budale,pristigle u eter direktno iz brazde ili iza razboja.Voditeljska ekipa je prilino ozbiljno vodila posao ali su povremeno i prcukali osebujne interpretatore.Gledao sam tu emisiju,ali iskljuivo zbog dugih nogu Sneane Babi Sneki i raskonih grudi Vesne Vukeli Vendi a muka poulacija otkidala je na spot Milana Babia za pjesmu "ana" jer je nestrpljivo ekala pojavu rasne starlete,Vesne Poue,potonje ane koja e nekoliko godina kasnije razviti unosan biznis sa erotskim pomagalima.
U Ljubinju tada i nije bilo loe biti medijski blokiran uzevi u obzir ime je puk medijski bombardovan.
Uslijed,nedostatka zabave,prinueni smo bili sami sebi osmiljavati istu....pa su se poele deavati pozitivni pomaci...Sergej je osnovao pozorite,pisala se poezija,crtali stripovi,Doktor Soraji je u Duhanskoj stanici oformio atelje gdje su likovno talentovani ljubinjci molovali a stidljivo je svoj ivot poinjala i radio stanica kojoj su ivot udahnuli novinar i reporterski mag ara Janji i maestro na gitari Ranko Dangubi popularno nazvan Majstor,zbog umjenosti u svezi opravke Tv prijemnika.
Radio je brzo postao okupljalite raznih alternativnih arijsko-ublehakih grupa koje je ara uvodio u osnove sociologije i filozofije medija.To nije bila klasina ratna radio stanica kojih je bilo nebrojeno na zapadno balkanskim prostorima nego mali svetionik ije je Donkihotovsko svjetlo poput vitezovog koplja vodilo borbe sa vjetrnjaama.Emitovane su emisije o knjievnosti,filmu,filozofiji...umjetnost uopte uz pratnju deza,klasike,bluza i samo ponekad kad ratna situacija nalae,mogla se uti pokoja soft nacionalna pjesma.
Da nije bilo surovog rata koji ipak na naim terenima nije dostizao kalvarijske razmjere kao u Bosni ili Nevesinju i povremenih ispada pijanih Bilekih boraca koje im nikad nisam uzimao za zlo osim one bombe baene u CD-u,mogao se stei utisak da je Ljubinje jedna mala hipi komuna gdje ljudi gledaju kako da zadovolje svoje osnovne potrebe a da ostatak vremena provedu u ljubavi ,slozi i harmoniji.
Meutim kraj rata je uz tehnoloki napredak donio i novi vrijednsni poredak ogledan u osnivanju interne televizije ija je prva perjanica bila tv Pink.
Sjeam se da nam je na viesatnim kruocima tokom rata arko Janji govorio o nekoj Pink kulturi koja je izvorno nastala u Americi kao amortizer za vrijeme velike ekonomske krize i ij je cilj da jeftinom und zabavom stvori lanu sliku stvarnog stanja i odvraa krizom pogoene slojeve od istinskih problema.
Vlasnik te medijske kue eljko Mitrovi prije rata svirao je klavijature u ne ba popularnoj ali ne tako looj grupi-Oktobar 1864 a tokom rata osnovao je nekakvu radio stanicu i za vrlo brzo vrijeme vjerovatno uz veliku pomo Mirjane Markovi kojoj se uvukao u bulju postao je Alfa muijak srpskog medijskog prostora
Srpski medijiski prostor funkcionisao je besprijekorno.Ozbiljnim temama na vrlo neozbiljan nain bavila se dravna televizija pod vodstvom Dragoljuba Milanovia ij je glavni jastreb bio neki, Komrakov.
Za zabavu odgovarao je Mitrovi dok je za sex bio zaduen dananji koalicioni partner Palma koji je na svojoj televiziji putao Hard core pornjavu.
Sve to je kordinisao legendarni prevrta pjevaljki Milorad Vueli,naravno uz kontrolu brane koalicije Markovi-Miloevi.
Vratimo se Mitroviu!Svoj program je vrlo vjeto,naravno samo forme radi,distancirao od politike i posvetio ga narodnom veselju.Dodue jedno vrijeme putao je propagandne spotove Cvetokosine stranke JUL gdje su neki unisex modeli kulovski zavijali kako je JUL kuuuuul....vjerovatno je to bila usluga za podrku koju mu je First lady nesebino pruala.

Program se sastojao iz vie jednako vanih segmenata.
Za zamlaivanje narodnjacima ili Turbo folkom bili su zadueni neki Peja koji mi uopte nije bio nesimpatian i ultrairitantni ljam Saa Popovi lan benda "Slatki greh"koji je krkaenje Lepe Brene na ramena, uvijek podmuklo preputao izvjesnom Lepom Bori.
Peja je kasnije doivio emotivni slom u ljubavi sa Zlatom Petrovi a vjerovatno je i finansijski krahiro,dok je Sale oenio trkljavu pulenku Mileta Basa iz underground produkcije"Juni Vetar" Suzanu Jovanovi koja je izgleda u kasnim dvadesetim ula u pubertet sudei po njenim naprasno uveanim vizuelnim atributima i sa Grand produkcijom koju vodi sa kolegicom Fahretom jahi koja danas glumi damu a nekad je bila obina seljanura,napravio posao vijeka.
Program za "Gradsku ekipu"ureivale se neke atraktivne polu-novinarke ij se imena izuzev izvjesne Radmile Radenovi ne sijeam.One su vazda tupile o kremama,pomadama,solarijima,bekstejdovima,ta je INN,ta je OUT ili passe
Muziki program za urbane izgledao je klieizirano.Bile su tu neke enskinje obuene u kou kao domino dame iz Palminih pornia,fensi i feminizirani dripci slali su besmislene audio poruke,svaka cigan mala imala je svoje predstavnike na dens sceni kojom je poput mafije vladao ogani klan.

Igrani program sastojao se od holivudske B produkcije i mora Latino amerikih sapunica u kojima su se deavale razne bizarnosti. Situacije tipa da prirodno runa glumica nastupa u ulozi ljepotice u koju se svi zaljubljuju smjenjivale su se sa raznim Edipovskim momentima uz jasno profilisanu crno bjelu podjelu na loe i dobre i neizbjenim srenim zavretkom kao lagom na torti ili spasonosnim serumom poslije viemjesenog trovanja tim besmislenim programom.
Preivljavanje na medijskom prostoru poslije Petoktobarskih promjena eljko Mitrovi kao jedan od stubova svrgnutog reima vjerovatno ima da zahvali samom sebi jer je opet odigrao pravi potez kao i u sluaju dupeuvlaenja Mirjani Markovi.Pravilno je procijenio da su novi vlastodrci obini dekintirani bezveznjakovii i da su mnogo alavi na novac pa su od eljka dobili ponudu koju nisu mogli odbiti za to su mu zauzvrat dali nacionalnu frekvenciju za kojom se batrgao Bogoljub Kari koji tada jo nije uvidio da mu istie rok trajanja.

Potom je eljko uobrazio da moe da se bavi i ozbiljnim progrmskim sadrajem to e se vjerovatno pokazati kao poetak kraja.
Pokuao je da parira RTS-u uvoenjem ambiciozno zamiljenog informativno-politikog sadraja gdje je doivio potpuni debakl jer ga je zvijezda uobrazilja natjerala da udari na starog majstora medijskih manipulacija koji je preivio sve politiare i konkurenciju,Aleksandra Tijania.Aca ga je na svom terenu bacio kao mesar prase na dasku i istranirao na filete.
Raskono producirani Dnevnik je krahirao
Politiki Talk shows preli su kod konkurencije.inilo se da mogul eljko gotov jer su i njegovi pokuaji da ue na trite Slovenije i Hrvatske doekivani prljavim klizeim startovima.Slamku spasa u vidu programa koji se bave tuim ivotima ili rijalitima donijele su novi uzlet nekadanjem klavijaturisti.Veliki brat,Farma,Zvezde Granda....su arsenik na steroidima u usporedbi sa koliinom otrova koji su emitovale Latino amerike sapunice.Fama i uzbuenje koje prate ove mnogo opasne programe ne mogu se s niim usporediti.Ni trijumf Zvezde u Bariju,ni medalje koarkaa,Novak okovi ne izazivaju toliku panju i gledanost to naravno donosi ogromne sponzorske ugovore a ni besmislni pozivi stotina hiljada oamuenih i duhovno otrovanih tranzicionih gubitnika nisu za bacitii.

Iznenada,sasvim tiho i nenadano,poslednjih dana poele su da kolaju informacije o trovanju kojima je vlasnik ruiastog koncerna izloen ve nekoliko mjeseci.Sumnja se na neke ljude iz njegovog porodinog okruenja.Navodno su ga kontaminirali paenog i svastika.Sve su prilike da da i on proivljava sapunicu,da je on koji je sapunjao narod i sam sada nasapunjan.Ne bih da me neko pogreno shvat da ja njemu elim zlo,elim mu brz oporavak i izlazak iz Bordijevske situacije u kojoj se naao,ali ima neke kosmike pravde u ovom to mu se deava.Ispau sad malo arhaian pa spomenuti staru narodnu izreku toliko puta ponovljenu a ona glasi"Ko se maa laa ,od maa gine" to bi se u eljkovom sluaju moglo formulisti i"Ko truje,bie i otrovan"
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

   Go down

Re: Sumrak medijskog mogula.

 by katabuya on Tue Feb 01 2011, 03:34

Dobar post Wolfe, skoro svih bitnih tema iz proslosti si se dotakao... Jest da imas par gresaka, u nekim podacima, ali oprasta se.
Odavno nije bilo tvojih maratonskih postova, koji svi uvijek jedva cekamo... Nemoj sad opet da cekamo do derneka ili tako neceg slicnog

_________________
Beer lover since 1982

Admin knows best... [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
katabuya
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 2672
Godina : 36
Lokacija : Serbia
Points : 389
Datum upisa : 25.06.2007

   Go down

Re: Sumrak medijskog mogula.

 by wolf sagash on Tue Feb 01 2011, 03:42

katabuya ::Dobar post Wolfe, skoro svih bitnih tema iz proslosti si se dotakao... Jest da imas par gresaka, u nekim podacima, ali oprasta se.
Odavno nije bilo tvojih maratonskih postova, koji svi uvijek jedva cekamo... Nemoj sad opet da cekamo do derneka ili tako neceg slicnog
Ukai mi na greke jer je ovo gruba verzija jednog malo ireg projekta.
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

   Go down

Re: Sumrak medijskog mogula.

 by Kapetan on Wed Feb 02 2011, 07:28

Odlian post Vue. Podsjetio si me na dosta stvari koje sam bio zaboravio, zanimljiv je taj istorijski razvoj medijske "boletine".

Zanima i mene na koje greke misli Katabuya.

Samo u da kaem da je danas mnogo vee "trovanje" nego to je prije bilo i mislim ko do sada nije pobjegao tome, nema mu spasa, ja jesam hvala Bogu, nekim dijelom mada bi mogao jo bolje da se kanem nekih gluposti ali ne moe se sve jbg.
avatar
Kapetan
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 774
Godina : 34
Lokacija : Ljubinje
Points : 186
Datum upisa : 25.06.2007

http://ljubinje.forumsr.com

   Go down

Re: Sumrak medijskog mogula.

 by katabuya on Wed Feb 02 2011, 09:59

Ma nista bitno, onako na prvo citanje, samo da ti kazem, da ovaj Palma nije bio vlasnik one televizije palma, vec neki Draskovic,Djordjevic ili tako nesto slicno, cini mi se, a druga sitnica je ta da je Mitrovic svirao bas gitaru, a ne klavijature u Oktobru 1864 Smile
Procitacu sve ovo jos jednom, pa ako mi se jos nesto ucini, javicu ti, ti samo nastavi, mirise na dobru pricu!
Tu sam za svaku pomoc!

_________________
Beer lover since 1982

Admin knows best... [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
katabuya
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 2672
Godina : 36
Lokacija : Serbia
Points : 389
Datum upisa : 25.06.2007

   Go down

Re: Sumrak medijskog mogula.

 by Atom on Sat Feb 19 2011, 05:16

Pokuavam da ohrabrim irinu javnog nastupa i da se divim talentu kojim nas iz sedmice u sedmicu nagrauje gospodin
Saga

Atom
Tek stigao
Tek stigao

Broj poruka : 7
Points : 10
Datum upisa : 06.02.2011

   Go down

Re: Sumrak medijskog mogula.

 by katabuya on Wed Jul 13 2011, 02:10

ta bi sa nastavkom ovoga, obeao si jedan iri rad na ovu temu????

_________________
Beer lover since 1982

Admin knows best... [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
katabuya
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 2672
Godina : 36
Lokacija : Serbia
Points : 389
Datum upisa : 25.06.2007

   Go down

Re: Sumrak medijskog mogula.

 by Sponsored content


Sponsored content


   Go down

- Similar topics

 
Permissions in this forum: