Steci

1 of 2 1, 2  Next

Go down

Steci

 by kum on Tue Dec 08 2009, 12:19
Стећци уједињују балканске државе

[You must be registered and logged in to see this image.]
Некропола Радимља, Херцеговина

Министри културе Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе договорили су се око заједничког наступа поводом уписа средњовековних надгробних споменика на Унескову листу културне баштине

Стећци уједињују балканске државе

Стећци, средњовековни надгробни споменици, као део светске културне баштине, недавно су стигли на дневни ред за упис у Унескову листу материјалних културних добара. Поводом тога, почетком новембра у Сарајеву је одржан и састанак министара културе Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе, који су потписали писмо о намерама, како би свака од земаља заједнички номиновала надгробне споменике на својој територији за престижну Унескову листу.

Стећци су, према проценама стручњака, подизани од 13. до 16. века, махом на територији Херцеговине. Највише их је сачувано на територији БиХ, око 66.000, док их у Србији има 2.000, у Хрватској око 4.000, а у Црној Гори око 3.000. А расправе, које су се и раније водиле око порекла ових споменика велике културне вредности, могле би да буду разрешене на основу најновије, територијалне поделе.

Поводом потписивања писма о намерама, министар културе Небојша Брадић изјавио је да се у региону преплићу културе и цивилизације, што охрабрује на реализацију пројекта. Божо Бишкупић, министар културе Хрватске, рекао је да је култура стећака постала саставни део све четири државе, па је зато и пројекат уписа у Унескову листу обавеза свих држава.

Према речима Весне Марјановић, начелника одељења за проучавање народне културе при Етнографском музеју у Београду, стећци и даље представљају непознаницу у нашој култури, јер им у Србији до сада није посвећивано довољно стручне пажње. Једна од ретких књига које се озбиљно баве овом темом штампана је далеке 1971. године, под називом Стећци и њихова умјетност, аутора Шефика Бешлагића.

Озбиљно су се овом тематиком бавили и Марјан Венцел и Алојз Бенац, док у Србији није било свеобухватнијег рада на проучавању стећака. Етнографски музеј се од 1955. године бави том проблематиком каже Весна Марјановић.

Стећци се, по једној од теорија, везују за богумиле, средњовековну босанску секту и махом су настајали пре доласка Турака. У Србији их највише има уз Дрину. Углавном, има их свуда на потезу од далматинског залеђа до западне Србије, где је било кречњачке стене, погодне за прављење споменика.

Стећци често немају урезан текст, тако да је до сада углавном проучавана орнаментика на њима. Угравирани су призори играња кола, лова, турнира, као и мачеви и штитови објашњава Весна Марјановић.

На стећцима, за које се претпоставља да су прављени у другој половини 14. века, појављују се словенски и старословенски натписи. Наша саговорница каже да је интересантна и теорија да су стећци, као нека врста маузолеја, били мода тадашњег доба, резервисана за имућне, феудалце вишег реда. О томе говоре и сами стећци, на којима се, примера ради, може виде гравира кафеџије, а многи међу њима приказују професију којом се покојник бавио.

С обзиром на то да су стећци настајали махом на територији Римског царства, није искључено ни да су саму идеју за ову врсту погреба балканска племена преузела од Римљана каже наша саговорница.

Расправе око порекла стећака су се и раније водиле у босанским, хрватским и српским стручним круговима. Једна од помирљивијих теорија, из пера Мирослава Крлеже, гласи да су Словени, својим доласком на Балкан, из прапостојбине донели са собом и културу стећака, јер постоје сличности са скулптуром Балтика и Кавказа.

Izvor: Politika
avatar
kum
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 506
Godina : 45
Points : 501
Datum upisa : 02.09.2007

  Go down

Re: Steci

 by space on Fri Dec 25 2009, 00:56

Шта мислите да ли да за сваку некрополу у и око Љубиња отворимо посебну тему (типа Љубиње, Убоско, Премилово поље, Дубочица...) , или у једној да пишемо о свим.
Ово што је кум покушао у овој теми је за похвалу, али чини ми се ипак мало превелик залогај Smile, поготово ако се узму у обзир разноразни фалсификати који круже по нету. Када се ради о околини Љубиња, бар то се може тркнути на лице мјеста и фотографисати....у сваком случају мислим да је свеукупна тематика стећака мало већи залогај и за професионалце а не за нас ...
Ја сам за посебне теме о локалним некрополама, волио бих чути и ваше мишљење па да оплетемо по истим Smile
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by zagor on Fri Dec 25 2009, 01:35

Steci su svakako zanimljiva tema, ali su bili zanimljivi i mnogima prije nas, tako da je uglavnom sve objavljeno.U svakom sluaju niko nas ne sprjeava da malo pretresemo stare radove i vidimo ima li kakvih greaka, ja sam za posebne teme iz razloga to je dosta preglednije.
Of topic
Steci jesu najzanimljiviji, ali nisu jedini spomenici na teritoriji Ljubinja, ilirski tumuli (gomile) su jako neistraeni, a naunicima koji se bave arheologijom neolita bilo bi od velike koristi kada bi se izradile mape poznatih tumulusa.
Meni lino je najzanimljiviji Gradac i rimsko nalazite u njemu, kao i rimski limes (utvrenje) na Vrsniku, koje vj. potie iz rimskih ratova sa Ilirima kraljice Teute, gdje su izgleda raena iskopavanja kojom prilikom nije pronaen pokretni arheoloki materijal.
Predlaem da se sve ove teme smjeste u Kulturnoistorijsku batinu, pa npr. podtema steci gdje bi bila ponaosob svaka nekropola,
avatar
zagor
Postuje redovno
Postuje redovno

Male
Broj poruka : 190
Godina : 38
Lokacija : Ljubinje
Points : 221
Datum upisa : 23.11.2009

  Go down

Re: Steci

 by space on Fri Dec 25 2009, 01:45

ок, и ја сам мислио због прегледности да се раздвоје (нпр. и теме о влаховићима и миљановићима имају додирне тачке - стећке, али ипак су посебне цјелине) и да се о свакој понаособ непише понешто, наравно не само о стећцима
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by wolf sagash on Sun Feb 21 2010, 01:04

Izgleda po svoj prilici da smo zagor i ja pronasli jedan stari,dosad neobradjeni niti objavljeni natpis na krstaci u Gracu.Cheka se transkripcija.Vjerujte mi na rijec,to bi moglo biti senzacionalno otkrice.
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by djedov do on Fri Apr 09 2010, 01:14

ispod samog Grablja na putu Ograda Krajpolje nalazi se jedan stecak po predanju se zove
Grebacev kamen
Srbi kazu da je Grubacev a da su mu Turci promjenili ime??
Na Stitu postoje slicne ploce a u Rapinama (deo brda prema Kunku ispred Dolinica je mjesto
gdje su klesane )
Mozda i tu ima nesto interesantno
Pozdrav svima

djedov do
Napreduje

Broj poruka : 71
Points : 29
Datum upisa : 25.05.2008

  Go down

Re: Steci

 by katabuya on Fri Apr 09 2010, 01:20

wolf sagash ::Izgleda po svoj prilici da smo zagor i ja pronasli jedan stari,dosad neobradjeni niti objavljeni natpis na krstaci u Gracu.Cheka se transkripcija.Vjerujte mi na rijec,to bi moglo biti senzacionalno otkrice.

Sad vidjeh da si ovo postavio u februaru...
Jel ima ita od toga, jeste uspjeli ita da uradite???

_________________
Beer lover since 1982

Admin knows best... [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
katabuya
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 2672
Godina : 36
Lokacija : Serbia
Points : 389
Datum upisa : 25.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by space on Mon Jun 28 2010, 11:59

Фотографије стећака

Datum: 28.06.2010 20:00
Autor: Глас Српске

ТРЕБИЊЕ - У депандансу Музеја Херцеговине, у задужбини Дубравке Кујачић на Ушћу, отворена је изложба фотографија новооткривених стећака и крстача љубињског краја, коју је приредио Бојан Турањанин, професор историје из Љубиња.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Указујући на значај активности које је Бојан Турањанин предузео у откривању више некропола стећака и више стотина усамљених стећака, археолог Ђорђе Одавић је рекао да је срећа што постоје млади стручњаци, ентузијасти који откривају читав низ некропола што је велики допринос афирмацији културе уопште.

.......................................................................

svaka cast, sve pohvale momci [You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]

... nego, mogli biste malo ekskluzive da okacite na forum, nije u redu da iz trece ruke saznajemo ovakve stvari [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by katabuya on Tue Jun 29 2010, 01:22

Konano ste neto konkretno uradili i svaka vam ast za to! I to Space veli, manite se skromnosti, nego na sav glas da se ovo objavi, i svaki sledei projekat naravno!

_________________
Beer lover since 1982

Admin knows best... [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
katabuya
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 2672
Godina : 36
Lokacija : Serbia
Points : 389
Datum upisa : 25.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by zagor on Tue Jun 29 2010, 05:16

Ha, ha ni tebi nista ne promice, hvala na pohvalama.
Nvj. cemo istu izlobu prirediti i u Ljubinju za M.Gospu.

Na ovoj temi sam ranije napisao da je o stecima uglavnom sve napisano, kakve li greke.
U proteklih pola godine, poznata ekipa je istraila 23 do sada nepoznate lokacije sa preko 200 spomenika i tako podigla broj steaka u Ljubinju na preko 900, a procenat ukraenosti na oko 20% to je izuzetno.
Otkrivena i proitana su i etiri natpisa iz XV vijeka.
Radovi se piu, tampanje se eka, ali niko da pogura, sve do sada je bilo o svom ruhu o svom kruhu.
Za sada toliko. Very Happy
avatar
zagor
Postuje redovno
Postuje redovno

Male
Broj poruka : 190
Godina : 38
Lokacija : Ljubinje
Points : 221
Datum upisa : 23.11.2009

  Go down

Re: Steci

 by space on Tue Jun 29 2010, 07:30

^ pa dobro bem mu misha zasto ne osvjezite bar postojece teme o nekropolama na forumu svjezim fotografijama, pa polako otvarajte nove teme o novopronadjenim primjercima. Teme o nekropolama u Miljanovicima, Ubosku, Premilovom polju recimo nemaju nijednu fotografiju, samo skenove ...

Hocu da kazem, valjalo bi malo za pocetak ozivjeti one teme, malo su zamrle, a ipak je sve od njih krenulo ... sta ste se stisli [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by wolf sagash on Sat Jul 24 2010, 23:00

[You must be registered and logged in to see this image.]

Svakako jedan od najljepih primjeraka koji smo pronali.Ovo je istona eona strana gdje na vrhu vidimo plastino izveden friz od povijene loze sa trolistovima a u plastino izvedenom okviru od kosih paralelnih linija predstavljeno je muko kolo.Inae sve vertikalne plohe ovog spomenika pri vrhu imaju borduro od povijene linije sa trolistovimaNa suprotnoj eonoj strani takoe u okviru od kosih paralelnih linija je plastino izvedena scena gdje konjanik uz pomo psa lovi jelena.Odmah uz ovaj spomenik nalazi se neto nii steak na ijoj se zapadnoj eonoj strani nalazi reljefno izvedena figuralna predstava lova gdje pjeak sa lukom i strijelom lovi jelena.Blizina ova dva spomenika i ukrasi na njima navode na zakljuak da su tu sahranjeni feudalac i njegov titonoa
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by space on Sun Jul 25 2010, 01:46

^ gdje se nalaze?
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by wolf sagash on Sun Jul 25 2010, 05:33

space ::^ gdje se nalaze?
U jednopm djelu Vlahovia.
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by wolf sagash on Fri Aug 13 2010, 04:46

Otkriven u prolu nedelju uz dosta muke

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by space on Fri Aug 13 2010, 04:55

wolf sagash ::Otkriven u prolu nedelju uz dosta muke

...a detalji, ovo ono...
skrti ste na rijecima, ne valja vam to [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by wolf sagash on Thu Sep 02 2010, 05:00

Otkrie od 29. avgusta 2010, steak sa figuralnom predstavom konjanika. I to na lokaciji koja je navodno obraena u strunoj publikaciji i tamo stoji da ta nekropola broji 15 steaka bez ukrasa.Mi nali 27 komada i 3 ukraena

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by wolf sagash on Wed Sep 08 2010, 02:14

"ase lei dobri Radoje sin vojevode Stjepana na svojoj batini na Batnogah. Si bilig postavi na me brat moj vojevoda Petar"
Ovo je natpis sa jednog steka na Radimlji kod Stoca. I ta sad!.Pa ovdje se nesumnjivo spominju Batnoge, lokalitet odnosno zaselak Oania koji je od Radimlje udaljen nekoliko kilometara.Upravo u tom zaseoku,znai u Batnogama je crkva Sv.Petra i Pavla inae zadubina Hrabrena koji se spominju u gore navedenom natpisu.
Moe li se ovo smatrati dokazom da se u Stocu neto prkalo oko steaka sa nekom skrivenim razlozima?Ja mislim da moe.
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by space on Fri Sep 24 2010, 00:23

честитке на изложби на домаћем терену, видим била је посјећена...

[You must be registered and logged in to see this link.]

...дајте неких детаља, фотки из прве руке, утисака са изложбе, за нас који нисмо у прилици да видимо изложбу уживо ... Шта се се стисли Smile
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Trebinjski upan Medulin proitan drugaije

 by space on Sun Jan 15 2012, 07:28

MEDULIN NIJE RIZIKOVAO

Mnogo puta pisano je o srednjovjekovnom grobnom spomeniku upana Medulina koji lei u polju pod selom Vrpoljem u Ljubomiru.

upan Medulin poslednji put se pominje 1412. godine, pa je tako bilo mogue priblino datovanje spomenika oko ove godine. Spomenik je sagraen u formi steka - manjeg sanduka i nalazi se u istonom dijelu manje nekropole u ravni polja.

Ovo selo uva i znameniti visoki sanduk sa natpisom Olivera Pokrajia koji lei u porti crkve Sv. Joakima i Ane u Vrpolju. Razlog za moje skretanje panje na ovaj irilini natpis je dosta velika pogreka u njegovom itanju od strane uvaenih prethodnika koji su izvodili opsena terenska istraivanja u istonoj Hercegovini.

Ova pogreka se dogodila i pored jasnih i velikih slovnih znakova, uslijed nedovoljnog morfolokog ralanjivanja na terenu. Takoe, elim jo jednom podvui da je natpis urezan irilicom, te da ne moe biti govora o nekom drugaijem sistemu pisma, kako se to obino uzima (bosanica).

To je razlog to sam tokom ove jeseni zapoeo ciklus predavanja o pismu srednjovjekovnih spomenika Hercegovine koja odravam u svim istonohercegovakim optinama. Do ovoga asa, odrana su predavanja u Bilei (Narodna biblioteka), Banja Luci (Akademija Nauka Republike Srpske), a planirano je predavanje u Gacku i Ljubinju.

Trebinjska oblast obiluje vrlo starim, ak najstarijim, irilinim natpisima (Police, Petrovo Polje, uma...). U budunosti bie neobino vano zatiti sauvane spomenike koji su u prolosti odnoeni u Zemaljski muzej u Sarajevu.

Natpis upana Medulina koji ovdje donosim, objavljen je nedavno u nikikom asopisu Slovo (br. 34-35, 1911).Natpis na steku u polju kod ljubomirskog sela Vrpolje.ASEI LEI UPAN

MEDULIN NIKADA

MNOGO NE IMAHЬ A NI

KADA NITA NE STRADA
itanje natpisa glasi: Ovdje lei upan Medulin. Nikada mnogo ne imah, a nikada nita ne stradah.

Pomno ralanjivanje poslednje rijei natpisa sa jasnom intencijom ispisivanja slova D vodilo je konanom itanju natpisa koji je na taj nain, itanjem poslednje rijei: stradah, dobio punu logiku.

upan Medulin saoptava da nikada nije mnogo imao, ali da nije ni rizikovao. Tekoe koje su se kod tumaenja natpisa javile kod M. Vega dole su uslijed tvrdog uvjerenja da je tree slovo u ovoj, poslednjoj rijei natpisa, obavezno slovo A. To je, meutim R sa trbuhom okrenutim ulijevo. Ovaj natpis je nastao poslije 1412. godine.

Goran . Komar

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by space on Sat Feb 11 2012, 04:53

STECI - DA LI JE ONIM NAJREPREZENTATIVNIJIM MJESTO U MUZEJIMA ILI U SLOBODNOM PROSTORU

VRIJEME ZA KONTRAPROPAGANDU

Doline hercegovakih reka Trebinjice i Neretve posluile su u srednjem veku kao magistralni putevi rasprostiranja hrianstva u dubinu Humske zemlje. Uz obale ovih reka poloeni su ugledni i stari manastiri i crkve koje pripadaju pravoslavlju, a koje su srpski vladari obnavljali i ukraavali.

Meutim, pored ovih pravoslavnih sredita, u oblasti Hercegovine, posejani su brojni grobni spomenici srednjega veka poznati kao steci. Njihova oigledna koncentracija lei upravo u istonoj Hercegovini, a, takoe, u ovome podruju lee neki od najstarijih spomenika koji nose iriline natpise.

Budui da se prostor popunjen stecima iri i na predjele Bosne, Hrvatske i Crne Gore, a uoeno je da Hrvati i muslimani u Bosni nastoje na vezivanju ovog spomenikog naslea za sopstvene etnicitete, valja podsetiti na obavezu potivanja najelementarnijeg naunog principa odreenja oblasti najvee koncentracije kao jezgrovne oblasti, iz koje se, ka perifernim ekspozicijama, irio uticaj i praksa gradnje ovih monumentalnih spomenika. Tako emo, pravilno, postupiti u sagledavnju svakog istorijskog fenomena i procesa?

Osim toga, treba ukazati na oigledno vezivanje steaka za recentna pravoslavna groblja i srpska naselja, reju, srpsko katastarsko tlo. Oni se u pretenom delu nalaze u portama pravoslavnih crkava i grobljima pravoslavnih u Hercegovini i Bosni, ili neposredno uz ova groblja i sela.

Na ovim spomenicima, poznato je, gotovo da nema natpisa van irilinog pisma. Izuzetno retko, javljaju se glagoljska pismena. Izuavanjem steaka bavili su se odavno strunjaci Zemaljskog muzeja u Sarajevu, da pomenem samo Hermana, Belagia i Vega. Ovi terenski istraivai, prema kojima gajim duboko potovanje, uinili su napor da sa svih strana osvetle fenomen gradnje monumentalnih grobnika u Bosni i Hercegovini i na tom putu uinili su odreene pogreke koje u nae dane nastojimo ispraviti.

Svi ovi naunici prili su raitavanju natpisa, a da prethodno nisu stekli iskustvo u itanju starih irilinih rukopisa. Meutim, nakon istraivake kampanje Marka Vega, roenog apljinca, teologa po osnovnom obrazovanju, zatim profesora i direktora nikike gimnazije (zavrio Filozofski fakultet u Zagrebu), koja je uslijedila poetkom ezdsetih godina 20. veka, stigla je, po direktivi iz dravnog vrha, kampanja odnoenja reprezentativnih spomenika u vrt Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ovi reprezentativni spomenici su uglavnom bili oni sa raskonijom dekoracijom ili, zanimljivo, krstovi. Krstovi sa bogatim ukrasnim detaljima i natpisima. Neki ak sa imenima ktitora hercegovakih crkava. Tokom mojih terenskih istraivanja u oblasti istone Hercegovine (2004-2011), nainio sam, kreui se od nekropole do nekropole, evidencije odneenih ili unitenih spomenika. Tokom jeseni 2011. godine zapoeo sam jedan krug predavanja u optinama istone Hercegovine kojim nastojim na razobliavanju politikog projekta zvanog bosanica kojim se jo u vrijeme austrougarske okupacije nastojalo na razbijanju celovitog irilinog sistema pisma kojim su ispisani natpisi na stecima, a koji je identian pismu starih srpskih rukopisa ma gde da su nastajali.

Konstruktor bosanice je arhivist u tadanjem Arhivu Dubrovnika iro Truhelka koji je radio i u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Ovaj falsifikat ne bi bio vredan panje da austrougarska propaganda, kasnije srpska slubena istoriografija, dravne politike Srbima susednih naroda i brojni drugi inioci, nisu prihvatili i udomili bosanicu, pa se dogodilo da i na narod u zabaenim delovima Hercegovine dozna o bosanici i nekritiki prihvati ovaj termin. No, vratimo se odnoenju i unitavanju steaka.

Svim mojim sagovornicima, pa i publici na predavanjima u Hercegovini, iznenaujue je da je tako veliki broj spomenika odneen ili uniten. Primera radi, u selu Simijova u predelu Vranjske kod Bilee, odneen je 1964. veliki krst sa natpisom, ime je srednjevekovna nakropola koju su krasila tri krsta, osiromaena za jedan.

Metani Simijove, Delii i ostali, videvi nameru ekipe Zemaljskog muzeja, pruili su otpor, ali se ekipa sutradan vratila u pratnji policije sa upozorenjem da se ometa nauno-istraivaki rad. Metani govore da je tano na mesto na kojem je stajao krst kasnije udario grom koji je sprio veliko stablo koje i sada, sasueno, stoji na svome mestu.

Iz uvene nekropole u Radmilovi dubravi u selu Baljci kod Bilee odnoeni su spomenici i tom prilikom je jedan izuzetni steak polomljen. Parad ovog steka se i sada vide u groblju. Tako su odnoeni spomenici iz sela Milavii u Dabru (kod Stoca) i to upravo krst sa natpisom (Lazarev krst) o kojem se ulo da je u Sarajevu polomljen.

Milavii inae uvaju ogromnu nekropolu, drugu po veliini u Hercegovini. I iz nekropole na Krekovima u Nevesinju, koja je najvea u Hercegovini, odnoeni su spomenici, zatim iz niza nekropola u Popovom polju, Ljubinju i Gacku (Zborna gomila kod Stepena). Kod sela Bijele Rudine u blizini Bilee (Seline), odneena su tri krsta od kojih dva nose natpise, a da seljani ovog sela o tome ne znaju nita. Kada je posle Drugog svetskog rata stigao predlog za odnoenje dva izuzetno stara steka sa natpisima iz okoline Trebinja, metani sela Police su pokrenuli sudski postupak i sauvali svoje naslee koje je danas izloeno u Muzeju Hercegovine u Trebinju. Ova dva irilina natpisa spadaju meu najstarije na prostoru Balkana.

Drugi problem koji se javio, lei u navici Srba u Hercegovini i Bosni da zabacuju i unitavaju steke jer su upornim propagandnim delovanjem naueni da oni pripadaju tuem etnikom krugu.

Na alost, brojni su primeri unitavanja spomenika sa natpisima ime se see realna nit koja na narod vee sa njegovim srednjevekovnim trajanjem na ovim prostorima.

U selu akovo kod Trebinja sklonjena su ili unitena dva steka sa irilinim natpisima prilikom obnove srednjevekovne crkve. Nesumnjivo je potrebno puno kontrapropagandnog rada u ovim srpskim zemljama kakao bi se preokrenuli regresivni tokovi koji vode u zatiranje srednjevekovnog spomenikog naslea Hercegovine.

Osim toga, u poslednje vreme, sve ee upuujem predloge politikim vlastima Republike Srpske za promiljanje inicijative za upuivanje zahteva za vraanje ovih spomenika u zemlju kojoj pripadaju i narodu kojem pripadaju.

To je apsolutno obaveza ustanova u ijim se depoima ili vrtovima nalaze ovi spomenici, pa i tada kada su spomenici odneeni u Beograd (Vojni muzej na Kalemegdanu).

Na taj nain srpski narod bi putem svojih politikih predstavnika iskazao odgovarajuu meru potivanja sopstvenog verskog i kulturnog naslea i ispunio dug prema precima i njihovoj nadasve muenikoj istoriji.

Pie: Goran . Komar

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by kremanac on Sun Feb 12 2012, 04:07

zanima me,koliko mi je potrebno vremena.da obidje sve ove znamenitosti.nekada letos kada dodjem u te krajeve
avatar
kremanac
Tek stigao
Tek stigao

Male
Broj poruka : 3
Godina : 48
Lokacija : svajcarska
Points : 5
Datum upisa : 14.04.2010

  Go down

Re: Steci

 by space on Mon Feb 13 2012, 05:17

kremanac ::zanima me,koliko mi je potrebno vremena.da obidje sve ove znamenitosti.nekada letos kada dodjem u te krajeve

ta misli obii?
kako misli da ti neko kae koliko vremena treba kad nisi rekao gdje bi iao Smile
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

  Go down

Re: Steci

 by wolf sagash on Sun Mar 25 2012, 04:18

Danas bili u akciji otkrivanja steaka. Izuzetno uspjean dan.Dvojica drugara i ja krenuli na lokaciju ( za sada je nebi imenovao, nek ostane tajna zbog njene izuzetne atraktivnosti ) koju smo ve pretraivali i nali znaajan broj steaka koji u relevantnoj naunoj literaturi nisu obraeni, ne bili sluajno otkrili jo koji primjerak. Pored standardne opreme ovaj put smo ponjeli trimer i motornu testeru ali avaj nismo ponjeli krampu koja bi nam danas itekako valjala.Nije bio ba bog zna kako lijep dan, ono oblano a vidi da nee padati kia. Neki vjetar udara i po glavi a bogami i po bubrezima.To se pokazalo vrlo bitnim jer po lijepom sunanom vremenu zbog velikog upada svjetlosti teko moe primjetiti plitko isklesane reljefe na stecima.
Ispoetka smo se malo razoarali jer u gustiu punom kupine,sitnog graba i brljana nismo nali ni jedan primjerak medievalnog mramorja a nije da se nismo nadali nekim novim otkriima. Ajde da daba nismo dolazili poaljem jednog drugara inae velikog majstora sa stilovkom da ispila rastinje oko jednog predivnog primjerka za koji smo od ranije znali. Radi se o steku izvanredne izrade na ijim se svim bonim stranama nalaze vanredno lijepo isklesane arkade sa romanikim interkolumnijama, dok na njegovoj horizontalnoj plohi imamo heraldiki simbol tita i maa.Na titu se nalazi i osmolisna rozeta, to je est simbol na naim terenima.
Netom posle toga dok je jaran sa stilovkom dovravao posao a kum fotografisao jedan spomenik iz prve polovine dvadesetog vijeka, iju fotografiju moram poslati nekom tipu u Los Aneles, ja sam u jednom gustiu obratio panju na jedan dobro nageti sanduk ve evidentiran i primjetio izvjesnu figuralnu predstavu koju ranije nismo zapazili. Odmah sam naloio Kumu i Stil majstoru da prekinu posao i da svoje aktivnosti usresrede na ovaj motiv.Dok je jaran sa stilovkom vrlo vjeto unitavao hrastove i jasenove izdanke oko steka, kum je nanosio prve slojeve krede na kako e se pokazati, lijep i prilino rijedak motiv srednjovjekovnog ratnog okraja. Motiv se nalazi na junoj bonoj strani spomenika a prizor predstavlja borbu trojice konjanika sa kopljima.Jasno je da je centralni ratnik napadnut od konjanika i sa lijeve ali i sa desne strane.Na zapadnoj eonoj strani primjeuje se prikaz srne na sjevernoj polovini dok je juni dio oteen pa scenu ne vidimo u potpunosti.Pogledao sam i junu bonu stranu spomenika i ugledao takoer izvjesni figuralni prikaz za e se kasnije ustanoviti da prikazuje procesiju etiri ivotinje. Ja sam stava da se radi o srnama, meutim drugar sa testerom tvrdi da je rije o konjima.Nae razmimoilaenje u stavovima vjeto je iskoristio kum koji nas je pokuao dovesti u jo veu konfrotaciju as podravajui moj iskaz a as je klimanjem glave jaranu sa stilovkom potvrivao njegove navode.Da je rije o konjima bio bi to prvi takav motiv otkriven u Bosni i Hercegovini i plus toga ja sam ipak neki hebeni autoritet u ovoj oblasti.
Da se vie proem ovog intelektualnog sukoba i ne zamaram vas njegovim detaljima nastaviu pripovjedanje o dananjim otkriima. U trenutku kada sam otkrio gore spomenuti motiv procesije srna, gotovo istovremeno na susjednom spomeniku, na njegovoj bonoj strani zapazio sam borduru od povijene loze sa trolistovima.Ispostavilo se da bordura okruuje sve etiri vertikalne strane ovog primjerka a ak je utvreno da isti motiv uokviruje i vodoravnu plohu.Obrativi panju na junu bonu stranu,te sa nekom drveinom kopajui dosta utonuli steak ukazao mi se ponovo figuralni motiv procesije etiri ivotinje.Ovoga puta nije bilo sumnje da se radi o srnama i niko u pitanje nije dovodio moju konstataciju. Vjerovatnoa je velika da je i na suprotnoj bonoj strani isklesan neki motiv ali sem bordure nisam mogao ustanoviti postojanje drugih ukrasa zbog paroaka i panjia koji rastu uza sami steak.Za to nam je trebala krampa ko arko sunce.
Otkriima tu nije bio kraj. Gotovo pokraj ve opisanih spomenika nalazi se takoe utonuo steak okruen korijenjem drvea, bez sumnje rije je o sanduku a na njegovoj gornjoj ploi takoer sam ustanovio postojanje bordure od povijene loze sa trolistovima. Ni tu nije bilo zavreno otkrivanje novih motiva koji su nam ranije promakli.Samo par metara na drugu stranu, ka zapadu na jednom reklo bi se grubo klesanom sanduku, na njegovoj istonoj eonoj strani, dosta oteenoj, ustanovljeno je postojanje prizora konjanika sa kopljem. Naalost druga polovina istone bone strane oteena je pa nemoemo vidjeti kakvu kakvu je figuralnu predstavu srednjevjekovni umjetnik osmislio i isklesao. I ovaj spomenik ke pri vrhu svih vertikalnih strana imao borduru od povijene loze sa trolistovima. Ali prava poslastica ekala nas je na zapadnoj bonoj strani steka.Vanredno izvedena scena lova,znalaki i sa istananim umjetnikim ukusom uklopljena sa bordurom od povijene loze sa trolistovima, prikazuje Jelena u sredini, sa jedne strane napadnutog od konjanika koji dri koplje dok sa druge strane lovac pjeak napinje luk, i strijelu uperuje na nesrenu ivotinju.
Tik kod opisanog spomenika, malo prema zapadu nalazi se primjerak koji je sa vertikalnih strana okruen tordiranom vrpcom.Na njegovoj zapadnoj eonoj strani otkrili smo prisustvo figuralnog prikaza mjeovitog kola izraenog u dosta plitkom i teko vidljivom reljefu.
Nema sumnje da bi dodatnom analizom lokacije i ponovnim rekognosciranjem iste,otkrili jo jo motiva i ukrasa to bi ovu nekropolu moda stavilo u sami vrh po znaaju.Prisustvo devet figuralnih predstava na grobitu ove veliine svojevrsni je kuriozitet u dravnim okvirima.Dvije scene lova,kouta, dvije procesije srna dva kola,ratni okraj,scena konjanika, arkade,tordirane vrpce,povijene linije sa trolistovima,dva heraldika motiva maa i tita kandiduju ovu nekropolu za titulu jedne od ukrasima najbogatijih lokacija ljubinjskog kraja te same ljubinjske steke stavlja na prvo mjesto po kvalitetu umjetnikog izraza uopte.Oni mahai rukama na Radimlji mogu se istim pokriti po uima.Po momom skromnom miljenju ova nekropola po kvalitetu stoji rame uz rame sa lokalitetom kod crkve na Vlahoviima a ispred nje je samo nekropola Pod dubom u Ubosku.
Sramota je da ljubinjske nekropole, bogate i brojem i orginalnou izvedbe nemaju svog predstavnika u projektu sstavljanja steaka pod zatitu UNESCO.
Gospodo iz komisije, stidite se i nekla vas je sram
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by wolf sagash on Sun Mar 25 2012, 06:39

Novootkriveni motivi.

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

  Go down

Re: Steci

 by Sponsored content


Sponsored content


  Go down

1 of 2 1, 2  Next


 
Permissions in this forum: