politika ljubinje

Go down

politika ljubinje

Ďîđóęŕ by space on Sun Oct 26 2008, 07:01

iskopah na netu ko je pobijedio u ljubinju na izborima 2008 pa da okacim njihov plan i program

[You must be registered and logged in to see this link.]

ne znam koliko je tema zanimljiva, al u svakom slucaju ce biti zanimljivo vidjeti sta je realizovano od obecanja


Ďîńëĺäśč čçěĺíčî space äŕíŕ Sat Jun 02 2012, 11:33. čçěĺśĺíî óęóďíî 1 ďóňŕ
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by wolf sagash on Sun Nov 09 2008, 02:51

Ne sporim da postoje odredjene zelje u pogledu pomoci da Ljubinje ekonomski i moralno stane na malo manje klimave noge ali avaj mislim da su sanse izgubljene.
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by serb_sender on Tue Nov 11 2008, 05:53

Kada bi se 5% sadrzaja ovoga programa ostvarilo bilo bi i vise nego dobro. Ipak to su sve prazne price... Zvuci pesimisticno ali - tonemo; jbg.
avatar
serb_sender
Postuje redovno
Postuje redovno

Male
Broj poruka : 166
Lokacija : Republic of Srpska
Points : -5
Datum upisa : 10.04.2008

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by polemospater on Tue Nov 11 2008, 11:22

ko tone,sta tone....gde...ju naopako....sta kukate ko neke babe...
valjda ste naucili do sada da se pred izbore uvek pricaju (manje/vise)prazne price...

polemospater
Jet Set Foruma

Female
Broj poruka : 2172
Godina : 32
Lokacija : srbija
Points : 400
Datum upisa : 25.11.2007

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by katabuya on Wed Nov 12 2008, 05:46

Ma ostvarice se ponesto u Ljubinju,ali dok tu voda ne protece,nista od svega
(a tesko da ce ikad proteci...)

_________________
Beer lover since 1982

Admin knows best... [You must be registered and logged in to see this image.]
avatar
katabuya
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 2672
Godina : 36
Lokacija : Serbia
Points : 389
Datum upisa : 25.06.2007

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by MiRkO on Wed Nov 12 2008, 07:33

apokalipsa 2012 nema trika da ista do tada urade
avatar
MiRkO
Veteran

Male
Broj poruka : 1428
Godina : 27
Lokacija : ljubinje
Points : 116
Datum upisa : 25.06.2007

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by space on Fri Jan 23 2009, 11:18

OPOZICIJA NAPUSTILA SJEDNICU

27.12.2008
Na četvrtoj sjednici Skupštine opštine Ljubinje desilo se ono što se već na prvoj moglo očekivati. Naime, još na prvoj sjednici, početkom decembra, odbornici, opozicionog bloka, koga čine članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) "Milorad Dodik", Partije demokratskog progresa i Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" jasno su rekli da ne žele biti birani u skupštinske komisije, savjete i odbore.
. Kad nismo dobili učešće u višoj opštinskoj vlasti, onda sigurno ni u ovim skupštinskim tijelima nećemo moći pomoći građanima, zajednički je stav ovih osam odbornika, koji su u skupštini u manjini, pošto vladajuća Srpska demokratska stranka (SDS) ima devet odbornika. Ipak, Komisija za izbor i imenovanja taj stav nije poštovala, nego je napravila prijedlog i u svaki "upisala" po nekog opozicionog odbornika, nakon čega je Klub odbornika SDS-a zatražio da se o sastavu radnih tijela glasa, a u znak protesta odbornici opozicije su napustili sjednicu. A onda su odbornici SDS-a sve te prijedloge usvojili jednoglasno.
Prethodno je Klub odbornika SNSD "Milorad Dodik" upozorio da će, ako se to desi, "ova skupština možda ubuduće raditi bez nas" - pa ostaje da se vidi, na novoj sjednici, već iduće sedmice, ko će doći na tu posljednju sjednicu u ovoj godini, koja bi, kako je najavljivano, trebalo da ima ujedno i radni i svečani karakter.
Prije ove tačke, koja je inače bila konfliktna od samog početka rada Skupštine u novom sastavu, odbornici su usvojili odluku u kriterijumima za izbor i raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje načelnika odjeljenja Administrativne službe i sekretara Skupštine opštine. Skupština je prihvatila i predlog načelnika opštine Veska Budinčića da se u upravni odbor Javne ustanove Dom zdravlja u Ljubinju imenuju: Aleksandar Krulj, Dušan Koljibabić i Milena Turanjanin. Uz to, jednoglasno je donesena odluka da naknade za rad odbornika budu 200 , a predsjednika savjeta mjesnih zajednica 150 konvertibilnih maraka mjesečno.
Kao što se i očekivalo, u nastavku rasprave o budžetu za iduću godinu i ostali korisnici budžeta poput Udruženja "Svjetlost" koje okuplja porodice sa četvoro i više djece, Ljubinjskog pčelarskog udruženja, Lovačkog udruženja "Ljubinje" i Pjevačke izvorne grupe "Ljubinjski zvuci" zatražili su da im se dogodine dodijele veći novčani iznosi nego do sada. No, istom prilikom im je skrenuta pažnja da je Ljubinje izrazito nerazvijena opština Republike Srpske i da imaju na umu da im zahtjevi baš do kraja neće biti ispunjeni.


Izvor: D A N
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by space on Fri Jan 23 2009, 11:19

SA PETE SJEDNICE SKUPŠTINE OPŠTINE LjUBINjE
Budžet na popravnom, od kredita ništa
Ministarstvo finansija Republike Srpske nije dalo saglasnost na Nacrt odluke o budžetu opštine Ljubinje, pa je Skupština opštine Ljubinje na petoj sjednici u novom sazivu, kojoj su prisustvovali samo odbornici Srpske demokratske stranke (koji sa devet odbornika čine apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu) donijela odluku o privremenom finansiranju budžeta opštine.
Tom odlukom je, kako navodi opštinska informativna služba, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu odobreno da budžet za prvo polugodište ove godine iznosi 697.030 konvertibilnih maraka.
Načelnik opštine Vesko Budinčić je na istoj sjednici podsjetio da opština Ljubinje nije dobila saglasnost Ministarstva finansija RS ni na ranije traženo kreditno zaduženje u iznosu od 115.000 maraka, te dodao da instrukcije iz pomenutog ministarstva sugerišu da opštinski budžet za 2009. godinu bude znatno manji od onog za prošlu godinu.
Budinčić je konstatovao da to nije prihvatljivo i da će biti potrebno novo sagledavanje stanja i usaglašavanja stavova.
- Za Ljubinje nije razumljiva ni zabrana kreditnog zaduženja, a nije prihvatljivo ni smanjenje iznosa sredstava Budžeta Republike Srpske iz granta za nerazvijene opštine - navodi se u saopštenju opštinske informativne službe poslije ove sjednice, a koje emituje lokalna kablovska televizija.
U saopštenju se još dodaje: "Poznato je da ljubinjska administracija, uključujući i funkcionere, ima najniže plate u Republici Srpskoj, pa znači da nije moguće dalje smanjenje sredstava za budžetske korisnike i osnovne funkcije opštine".
Ljuti što su ih na prethodnoj sjednici, mimo njihove volje, upisali u razna skupštinska tijela i o tome obavijestili javnost putem kablovske televizije, osam odbornika opozicionog bloka – šest iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata i po jedan iz Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" i Partije demokratskog progresa, nijesu prisustvovali ovoj sjednici koja je trebalo da ima i radni i svečani karakter. Usput, poručili su da se neće pojaviti ni na sljedećoj ukoliko Skupština ne povuče tu raniju odluku i tome, takođe putem kablovske televizije obavijesti javnost.

Žarko JANjIĆ
izvor: [You must be registered and logged in to see this link.]


Ďîńëĺäśč čçěĺíčî space äŕíŕ Fri Jan 23 2009, 11:24. čçěĺśĺíî óęóďíî 1 ďóňŕ
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by space on Fri Jan 23 2009, 11:21

SA SJEDNICE SKUPŠTINE OPŠTINE LjUBINjE
Svi bi više, a odakle ne zna se
Centar za socijalni rad, Opštinska organizacija Crvenog krsta, Dom zdravlja, Vatrogasna služba y Odbojkaški klub "Ljubinje" - svi odreda na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine zatražili su više novca iz opštinskog budžeta u idućoj godini. Nikom, naravno, nije čvrsto obećano da će tražene sume i dobiti nego je to bio nastavak rasprave o dokumentima budžeta opštine, gdje su za sad ti zahtjevi samo evidentirani, kako bi na kraju raspodjela zajedničkih sredstava bila što pravednija. Uzimajući u obzir da je ljubinjska opština u redu onih izrazito nerazvijenih u Republici Srpskoj, najrazložnije se učinilo traženje Centra za socijalni rad iz koga su naveli – da je u proceduri nacrt novog zakona kojim se predlaže da opštine trebauju obezbijediti duplo više novca nego do sada za zaštitu lica u stanju socijalne potrebe. Ovaj centar je za ovu godinu planirao da će potrošiti 97.000 maraka, a već je za 11 mjeseci potrošio 103. 200 maraka...
U nastavku rasprave o budžetu odbornici SNSD, koji su u lokalnoj skupštini u opoziciji, predložili su da se smanji iznos sredstava za kamate na kredite, a poveća iznos novca za nagrade za sklapanje braka, da se smanje troškovi krsne slave opštine, a da se povećaju sredstva premije za preduzetnike, da se smanje izdvajanja za Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, a poveća novac za premije u poljoprivredi, da se smanji iznos sredstava za Agenciju za računovodstvene poslove, a da se poveća iznos dotacija: Odbojkaškom klubu "Ljubinje", Fudbalskom klubu "Ljubinje", Dječjem vrtiću, "Zrčak" (udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama), za stipendije, za prevoz đaka, te da se smanji iznos novca za godišnje nagrade i za finansiranje nevladine organizacije Saveza opština Istočne Hercegovine, kao i da se uvede pomoć porodicama poginulih boraca.
Načelnik opštine Vesko Budinčić je izrazio zadovoljstvo što odbornici SNSD aktivno učestvuju u planu raspodjele sredstava, ali je dodao da niko od njih nije dao predloge za prihodovnu stranu budžeta, te je, uz to, nagovijestio da su prihodi budžeta nedovoljni da se ispune želje korisnika.
Predsjednica kluba obornika SNSD Vasiljka Krulj ponovila je da SNSD ne želi da učestvuje u radu skupštinskih komisija, odbora i savjeta i zatražila je da to opštinska informativna služba objavi na lokalnoj kablovskoj televiziji.
– Ako ste u predizbornoj kampanji govorili da ste jači od devet partija, a, evo, jeste...ako u podjeli vlasti na višem nivou za nas nije bilo mjesta, smatramo da ni naš rad u komisijama ne bi onda pomogao boljoj budućnosti Ljubinja i njegovih građana. Imate većinu i vladajte, radovaće nas, između ostalog, da stanemo na autobusku stanicu koju ste obećali građanima, a kad ste obećali onda to i realizujte. Mi nećemo biti letargični, učestvovaćemo u raspravama o svim važnim pitanjima, i, ponavljam, radovaće nas kad realizujete ono što ste obećali – rekla je Kruljeva, u ime šest odbornika SNSD, obraćajući se odbornicima SDS-a kojih je devet i koji čine apsolutnu većinu u ljubinjskoj Skupštini opštine.
Rasprave o dokumentima budžeta opštine biće nastavljene i na sljedećoj sjednici Skupštine opštine, zakazanoj za naredni četvrtak.
Na jučerašnjoj sjednici svi odbornici su se saglasili sa predlogom plana upisa u prvi razred Srednje škole "Svetozar Ćorović" u Ljubinju u školskoj 2009/2010. godini. Planom je predviđeno da bude upisan po jedan razred gimnazije i jedan razred trgovačkih tehničara četvrtog stepena.

Ž. J.
izvor: [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by space on Tue Feb 17 2009, 12:26

Izdanje: 15-02-2009

NA NOVOJ SJEDNICI SKUPŠTINE OPŠTINE LjUBINjE
Nastavljeni stari nesporazumi SDS i SNSD
Na sjednici Skupštine opštine Ljubinje, kojoj ni ovoga puta nije prisustvovalo svih šest odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, za načelnika odjeljenja za opštu upravu imenovana je Jovanka Bogdanović, a za načelnika za privredu, finansije i javne djelatnosti Ljepa Likić, dok će budući sekretar Skupštine opštine biti Vukašin Popović.
Na istoj sjednici za vršioca dužnosti direktora ljubinjskog Centra za socijalni rad imenovana je radnica ovog centra Radojka Dangubić.
Prisutnih 11 odbornika, devet iz Srpske demokratske stranke i po jedan iz Srpske radikalne stranke "dr Vojislav Šešelj" i Partije demokratskog progresa, nakon kraće rasprave usvojili su rebalans budžeta opštine Ljubinje za 2008. godinu u iznosu od 1.925.300 konvertibilnih maraka, kao i program rada Skupštine oppštine za ovu godinu. Donesena je i odluka o izmjeni i dopuni ranije odluke o kreditnom zaduženju opštine Ljubinje. Odborničkih pitanja nije uopšte bilo, a najviše vremena potrošeno je baš na raspravu zbog čega i dalje odbornici Saveza nezavisnih socijaldemokrata ne dolaze na skupštinske sjednice i na razna tumačenja šta u stvari ovakav vid njihovog protesta znači.
U pismu upućenom predsjedniku Skupštine opštine Ljubici Kozić, koje je takođe pročitano na sjednici, Klub odbornika SNSD se žali na neprofesionalan rad tog tijela, na kršenje zakona, statuta i poslovnika i zahtijevaju da se otklone nepravilnosti oko spornih imenovanja članova te stranke u radna tijela Skupštine opštine Ljubinje. S druge strane, tim povodom, Klub odbornika SDS-a predložio je Skupštini zaključak, koji je Skupština i usvojila – a gdje se navodi da je, najkraće, sve bilo po zakonu i poslovniku.
No s takvim zaključkom se nije složio ni odbornik Partije demokratskog progresa Dejan Pupić, navodeći da je i on sam izabran, mimo propisa, u čak četiri skupštinska radna tijela (iako u statutu stoji da može biti izabran u najviše tri), te je obraćanje iskoristio i da saopšti da je već napisao četiri ostavke – i da ne želi biti ni u jednom od tih tijela, a kao glavnog krivca za ovakvo stanje u Skupštini opštine označio je odborničku većinu SDS-a. Kao i prethodno, Vuksan Vujović, odbornik SRS "dr Vojislav Šešelj", i Pupić se složio da dio odgovornosti snosi i kolegijum skupštine koji nekoliko posljednjih sjednica nije pripremio kvalitetno.
Očito je da ni ovim zasjedanjem nije stavljena tačka na nesporazume koji već duže vremena ozbiljno potresaju ovo lokalno zakonodavno tijelo.
Ž.JANjIĆ


izvor: [You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by space on Sun Mar 01 2009, 13:23

NE NAZIRE SE KRAJ NESPORAZUMA U LjUBINjSKOJ SKUPŠTINI OPŠTINE
Pisma putuju, a problem stoji
Zima zasad ne donosi razrješenje spora oko skupštinskih radnih tijela u Ljubinju, a hoće li i skoro proljeće - tek ćemo vidjeti. Nesporazum traje od početka novog saziva Skupštine oppštine jer opozicioni odbornici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, njih šest, nezadovoljni postizbornom diobom lokalne vlasti u kojoj su, prema njihovom mišljenju sve važne funkcije pripale Srpskoj demokratskoj stranci, ne žele ni da njihovi članovi uđu u sastave stalnih skupštinskih tijela. O tome su se na skupštinskim sjednicama i pojedinačno izjasnili, a potom je i njihov klub odbornika to potvrdio pismenim putem – upućujući pismo predsjednici Skupštine opštine Ljubinje, Ljubici Kozić.
Sličan stav su zastupala i još dva odbornika opozicije, Dejan Pupić iz Partije domkratskog progresa i Vuksan Vujović iz Srpske radikalne stranke "dr Vojislav Šešelj". Spor se dugo razvlačio, a onda su, i pored toga, na četvrtoj skupštinskoj sjednici većinski odbornici SDS, njih devet koji čine apsolutnu skupštinsku većinu – iskoristili većinsku prednost i imenovali sastave pomenutih tijela, uključivši u nju i opozicione predstavnike, poručujući im da, ako neće u sastav – neka onda napišu pojedinačne ostavke!
Bura se ponovo podigla, a najpriličnije je bilo da će biti smirena poslije diskusije ranijeg predsjednika Skupštine opštine, sada odbornika SDS Slobodana Rudana, koji se zalagao da se angažuje stručna komisija sa više instance i, napokon, uvidom u zakonska akta, razriješi je li kršen zakon, šta ko treba, a šta ne treba. Ipak, prisutni na šestoj sjednici ne usvajaju taj predlog već zaključak Kluba odbornika SDS, gdje stoji: "Izbor i imenovanja radnih tijela izvršeni su u skladu sa zakonom, statutom i poslovnikom Skupštine opštine Ljubinje. Kolektivna izjava Kluba odbornika SNSD – da ne žele da učestvovuju u radu stalnih skupštinskih tijela – ne može se smatrati ostavkom, niti razmatrati, budući da sastav radnih tijela treba da odražava zastupljenost političkih opcija, stranaka u Skupštini. Skupština može uzeti u razmatranje pojedinačne zahtjeve odbornika za razrješenjem dužnosti. Skupština može prihvatiti mogućnost da Klub SNSD na odobrena mjesta u radnim tijelima Skupštine predloži drugačiji raspored svojih odbornika. Klub SDS poziva odbornike SNSD da daju svoj doprinos u radu radnih tijela Skupštine."
Kraj ovog dosad najdužeg i najžešćeg sukoba odbornika u ljubinjskoj Skupštini opštine, čini se, nije još ni na vidiku, a dok traje, sasvim sigurno, neće moći da se vodi ni kvalitetna rasprava o opštinskom budžetu za 2009. godinu. I to baš u vrijeme kad recesija i kriza pritiskaju cijeli svijet. A i Ljubinje je, ma kako malo bilo, ipak dio tog svijeta.
Žarko JANjIĆ

Neprofesionalan rad
U atmosferi povišenih emocija dešavale su se i proceduralne greške, uslijedilo je i novo pismo predsjednici Skupštine od Kluba odbornika SNSD u kom se, između ostalog, navodi:
"Zbog vas lično, a još više zbog građana Ljubinja koji zaslužuju odgovornu zakonodavnu vlast, želimo da skrenemo pažnju na kršenje zakona, Statuta i Poslovnika Skupštine opštine Ljubinje. Zaista nas začuđuje da ste se i sami, kao dio skupštinske većine oličene kroz Odbornički klub SDS, pri izboru skupštinskih komisija, odbora i savjeta, umjesto Poslovnikom, rukovodili isključivo snagom proste većine... Mi iz Kluba odbornika SNSD rad u stalnim skupštinskikm tijelima smatramo ozbiljnim, važnim i odgovornim, pa u skladu sa tim ne možemo prihvatiti činjenicu da ste, pored nas odbornika SNSD na četvrtoj sjednici Skupštine opštine Ljubinje i članove komisija, savjeta i odbora koji se biraju iz reda građana imenovali bez njihovog znanja i lične saglasnosti. Takođe vas upozoravamo na kršenje člana 42 Poslovnika, gdje ste odbornika PDP izabrali u četiri komisije, a to vam Poslovnik ne daje za pravo. Za razliku od navedenih tijela, imali ste obavezu da nas zastupite u Verifikacionoj komisiji, na šta vas obavezuje član 7, te u Komisije za izbor i imenovanja, na osnovu člana 49 Poslovnika. To ste prećutali ili nijeste znali, ali Vas to svakako ne oslobađa odgovornosti."
Kvalifikujući to neprofesionalnim radom uz kršenje zakona, ispod ovog pisma potpisuju se odbornici i još neki članovi SNSD, čija su imena predložena za skupštinska tijela: Zdravko Ćuzulan, Gojko Lečić, Vasiljka Krulj, Persa Klimenta, Slavica Turanjanin, Angelina Barbarez, Mitar Đurica i Bojana Kozić. I zajednički navode: "Ne želimo da učestvovujemo u radu stalnih skupštinskih tijela u koja ste nas imenovali protivno odredbama Poslovnika i našoj ličnoj volji."
U ovoj godini, zbog toga, odbornici SNSD i ne dolaze na skupštinske sjednice, ali ni to, ni pisma predsjednici Skupštine, ne rješavaju konflikt. Skupština radi, doduše, s kvorumom, ali u krnjem sastavu, a na posljednjoj sjednici je i odbornik PDP rekao da podnosi ostavke na sva četiri imenovanja u skupštinska tijela.izvor: [You must be registered and logged in to see this link.]
Izdanje: 01-03-2009
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by serb_sender on Tue Mar 17 2009, 08:43

Pred bankrotom smo - užas!!!
avatar
serb_sender
Postuje redovno
Postuje redovno

Male
Broj poruka : 166
Lokacija : Republic of Srpska
Points : -5
Datum upisa : 10.04.2008

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by wolf sagash on Sat Mar 28 2009, 01:59

odobren budzet od strane ministra finansija a socijaldemokrati se vratili na sjednice.
avatar
wolf sagash
Legenda Foruma
Legenda Foruma

Male
Broj poruka : 1013
Godina : 43
Lokacija : mejdani
Points : 243
Datum upisa : 28.06.2007

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by space on Fri Dec 18 2009, 09:30

KAKO ĆE IONAKO TANAK BUDžET OPŠTINE LjUBINjE IZDRŽATI POVEĆANjE ODBORNIČKIH NAKNADA SA 180 NA 300 MARAKA

Plitka kasa,dubok džep
~I sa povećanjem imamo najniže naknade u Republici Srpskoj. Odluka je uobičajena i neće ugroziti budžet-smatra predsjednica SO Ljubinje Persa Klimenta

Odluka o povećanju naknada je suluda. Prema preporukama Vlade RS moramo smanjiti rashode za 400.000 maraka-kaže načelnik Vesko Budimčić

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Ljubinje usvojena je odluka o povećanju odborničkih naknada, sa 180 na 300 maraka. Načelnik Ljubinja Vesko Budimčić, koji je prošle godine, zbog smanjenih prihoda u prenapregnutom opštinskom budžetu donio odluku o smanjenju odborničkih naknada sa 200 na 180 maraka, ocjenjuje da je posljednja odluka suluda, dok predsjednica Skupštine opštine Persa Klimenta tvrdi da ovaj potez neće ugroziti rad opštine.
-Mi i dalje, i sa ovim povećanjem, imamo najniži odbornički dodatak od svih opština u Republici Srpskoj. To je uobičajena odluka koja se donosi pred svaku novu odborničku godinu i tu nema ništa sporno. Sigurno je da ovakva odluka neće ugroziti opštinski budžet. Imamo problema mimo toga. Treba se postaviti pitanje i mi tražimo da nam se odgovori na pitanje šta je sa novcima koje je opština Ljubinje ranijih godina ulagala u preduzeća "Nobles-leder" i "Ljubinje-eksport" i šta je sa još nekim investicijama. U ta dva preduzeća uloženo je oko 70.000 maraka, ali investicija nije dala očekivane rezultate. Mislim da je mnogo važnije pitanje kako su u prošlosti trošeni novci na neke investicije, nego sada raspravljati o tome kako su povećane minimalne odborničke naknade-kaže predsjednica SO Ljubinje Persa Klimenta.
Za odluku o povećanju odborničkih naknada glasala je nova skupštinska većina koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska radikalna stranka "Dr Vojislav Šešelj".
-Mislim da u opštinskom budžetu nema para za isplatu odborničkih naknada-kaže načelnik opštine Ljubinje Vesko Budimčić.
- Mi moramo da smanjimo budžetske rashode za 400.000 maraka kako bi zadovoljili odluke Vlade Republike Srpske. Naknade i plate treba da se smanjuju, a ne da se povećavaju. Ako skupšptinska većina pokaže gdje ima prostora da se povećaju odborničke naknade i plate ja ću to da prihvatim, ali za sada oni to ne pokazuju. Budžet se sastoji od dvije strane, prihoda i rashoda, te stavke na kraju godine treba da se poklope. Svjesni smo da smo nerazvijena opština i da nemamo dovoljno novca za sve potrebe, tako da mislim da će se ovakva odluka teško sprovoditi.
Komentarišući česte pozive na preispitivanje rada prethodne vlasti i svojevrsnu reviziju ulaganja novca, Budimčić kaže da je spreman da na probu stavi povjerenje koje ima u narodu.
-Oni stalno pričaju o tome šta se radilo u prošlosti. Ako misle da ima nekih krivičnih djela neka podignu krivične prijave protiv mene nadležnim tužilaštvima, a ako nema neka počnu da rade svoj posao. Ja sam i ranije izrazio spremnost, nakon obrta koji se desio u skupštini, da se raspiše referendum o mom povjerenju, da se preispita moja podrška kod naroda. Ja nemam mogućnost da to uradim, ali sada ponovo šaljem poruku vlasti da raspiše referendum ako misli da ima podršku građana. Ako izgube onda se treba postaviti pitanje o njihovoj legitimnosti-kaže Budimčić i ističe da u Ljubinju ima dosta problema, ali "skupštinska većina je imenovala direktore, nadzorne i upravne organe u preduzećima i oni treba da preuzmu odgovornost za dešavanja i poslovanja firmi".

[You must be registered and logged in to see this link.]

N.VukanoviĆ

Traži veću platu
Načelnik opštine Vesko Budimčić kaže da je odbio zahtjev Perse Klimente da joj se poveća plata.
-Tačna je informacija da je predsjednica Skupštine opštine tražila da joj se poveća plata, te da joj se zarada isplaćuje po republičkim pravilima. Ja nikada neću potpisati takvo rješenje. Dok sam ja na čelu opštine, ni ona, ni niko drugi neće imati veću platu od mene. Ja sam i sebi i svim zaposlenim smanjio plate, i to iz razloga što nemamo dovoljno sredstava-kaže Budimčić.
Persa Klimenta kaže da će se o njenoj i drugim platama raspravljati početkom naredne godine.
-Skupština će na jednoj od narednih sjednica da raspravlja o visini plata opštinskih službenika. Sada ne mogu da više govorim o tim pitanjima-kratko je prokomentarisala Klimenta.

Do guše u dugovima i smeću

Radnici ljubinjske "Gradske čistoće" pet mjeseci nisu primili plate. Ovo javno komunalno preduzeće je pred kolapsom i zbog slabe naplate usluga od strane građana. Predsjednica Skupštine opštine Persa Klimenta smatra da je problem u tome što je načelnik napravio loš plan i planirao sredstva potrebna za sedam umjesto 12 mjeseci. Budimčić odbacuuje takve tvrdnje i smatra da su planirana sredstva bila dovoljna za cijelu godinu, ali da je promjena menadžmenta dovela do problema.

[You must be registered and logged in to see this link.]


Izdanje: 18-12-2009
izvor: [You must be registered and logged in to see this link.]


Ďîńëĺäśč čçěĺíčî space äŕíŕ Sat Feb 25 2012, 01:11. čçěĺśĺíî óęóďíî 1 ďóňŕ
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by space on Tue Aug 09 2011, 08:41

Raskol u ljubinjskom SNSD-u


[You must be registered and logged in to see this image.]09.08.2011. Trebinje - Opštinski odbor SNSD-a u Ljubinju donio je odluku da zbog nepoštovanja stranačke discipline isključi iz stranke predsjednika Kluba odbornika SNSD-a u SO Ljubinje Vasiljku Krulj i grupu njoj bliskih članova. Vasiljka smatra da je odluka o izbacivanju iz stranke nelegalna i očekuje da Glavni odbor poništi odluku.

Višemjesečna previranja i sukobi dvije struje unutar Opštinskog odbora SNSD-a u Ljubinju kulminirala su ovih dana odlukom da se iz stranke isključi više članova vladajuće stranke na čelu sa Vasiljkom Krulj.

Opštinski odbor na nedavnoj sjednici zbog nepoštovanja stranačke discipline donio je odluku da se iz SNSD-a isključi Vasiljka Krulj, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Ljubinje, i još tri čelnika stranke, a nezvanično saznajemo da se među njima nalazi i Persa Klimenta, predsjednica Skupštine opštine.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Vasiljka Krulj potvrdila nam je informaciju da je isključena iz Opštinskog odbora, ali takvu odluku ne priznaje sve dok se o njoj ne izjasni Glavni odbor stranke.

„Ja sam upravo dobila i pismenu odluku da sam isključena iz SNSD-a zbog navodnog kršenja Statuta stranke i nepoštovanja unutarstranačke disciplijne i odluka. Odluak je nezakonita, i neki ljudi na čelu sa predsjednikom Opštinskog odbora Zdravkom Ćuzulanom su zloupotrijebili pečat stranke i izvršili puč. To je bio sastanak krnjeg Opštinskog odbora na kome nije prisustvovalo 14 uglednih članova stranke i ja ću na ovu odluku da uputim žalbu Glavnom odboru i predsjedniku Miloradu Dodiku. Gospodin Ćuzulan želi da sve bude po njegovom, i niko ne smije da misli glavom, daje prijedloge i sugestije i ima druagačije mišljenje i zato je sada došlo do ove situacije. Ja se zalažem da se pokrenu stvari i razgovori s svim strankama u Ljubinju kako bi se popravila sadašnja veoma teška situacija ali to nekom očito ne odgovara. Iako još nije dobila zvaničnu pismenu potvrdu iammo saznanja da je i predsjednica Skupštine opštine Persa Klimenta isključena iz SNSD-a, i bojim se da će ovako autokratsko ponašanje pojedinaca da ima velike posljedice za stranku ali i cijelu opštinu. Ranije je iz stranke isključen sekretar mladih Savo Pešut kao i predsjednica Aktiva žena Snježana Ćorović. Za sada ne želim detaljnije da govorim o dešavanjima u stranci sve dok Glavni odbor ne donese konačnu odluku i razriješi ovu situaciju“ kaže Vasiljka Krulj.

Sa druge strane predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Ljubinju Zdravko Ćuzulan nije želio da komentariše poslednje odluke i dešavanja u stranci.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sukobi u ljubinjskom SNSD-u kulminirali su nakon odluke Opštinskog odbora da pruži podršku Ljubu Vukoviću za funkciju direktora Hidroelektrana na Trebišnjici, a prema našim saznanjima Persa Klimenta i Vasiljka Krulj, koja je inače bila i predsjednik stranačke kadrovske komisije, nisu se slagali sa ovakvom odlukom.

„Ja nisam ni obavještena o odluci da ljubinjski SNSD pruži podršku Ljubu Vukoviću ali ni Marku Mitroviću jer mislim da naša odluka nije presudna niti toliko važna da bismo mi o njoj raspravljali. Ja ipak mislim da ta odluka nije bila povod za našu smjenu već se neke druge stvari kriju u pozadini, ali sada ne želim da o njima govorim“ ističe Vasiljka Krulj koje je i jedan od osnivača SNSD-a u Ljubinju.

Otkako je bivši odbornik SDS-a iz reda nacionalnih manjina Silvija Vujović napustila ovu stranku i pružila podršku SNSD-u ova stranka zajedno sa odbornikom PDP-a i Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj formirala je skupštinsku većinu koja je sve vrijeme suprostavljena načelniku opštine Vesku Budinčiću.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sada ostaje otvoreno pitanje da li će lomovi u SNSD-u dovesti i do novih promjena u skupštinskoj većini.

Načelnik opštine Vesko Budinčić nalazi se na godišnjem odmoru i nije želio da komentariše dešavanja u SNSD-.u.

Nebojša Vukanović

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Lokalni izbori 2012

Ďîđóęŕ by space on Thu Sep 27 2012, 06:38

Dodik: Ljubinje neće više biti zatvorena opština

LJUBINJE - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas u Ljubinju da je budućnost Republike Srpske u ovoj političkoj partiji.


Dodik je na predizbornoj tribini SNSD-a podsjetio da su proteklih godina, na području Hercegovine riješeni svi gorući problemi i realizovano više kapitalnih projekata, te da slijedi nastavak na radovima koji su od značaja za lokalne zajednice.
Napominjući da je završen put prema Herceg Novom i da će do kraja građevinske sezone biti u funkciji i putna komunikacija preko prevoja Čemerno, lider SNSD-a je istakao da je Hercegovina otvorena prema svijetu i da se iz godine u godinu sve više razvija.
"Ni Ljubinje neće više biti zatvorena opština. Pokrenućemo nove projekte za zapošljavanje i oživljavanje privrede što će omogućiti da mladi ostaju u ovom kraju i da se poboljša demografska slika ove lokalne zajednice", naglasio je Dodik.
Član Glavnog odbora SNSD-a Aleksandar Džombić najavio je da će realizacija projekta vodosnabdijevanja na području Ljubinja uskoro početi, istakavši da će Vlada Republike Srpske ovoj loklanoj zajednici pomoći da se pokrenu i drugi projekti kako bi ovaj kraj oživio.
Džombić je istakao da će se raditi na oživljavanju privrede, privlačenju stranih investicija i stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta.
"Male opštine, poput Ljubinja, ne mogu se razvijati bez podrške Vlade Republike Srpske. Sva obećanja (kandidata SNSD-a za načelnika opštine Ljubinje) Gojka Lečića biće i moja i mi ćemo ih zajedno izvršiti", poručio je Džombić.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Ljubinje Gojko Lečić rekao je da aktuelna vlast SDS-a, koja već više od dvije decenije vlada ovim mjestom, nije ispunila nijedno obećanje dato prije četiri godine.
Ukoliko dobije povjerenje sugrađana, Lečić je rekao da će se zalagati da Ljubinje ne bude opština nepoželjna za življenje i da će prvenstveno raditi na infrastrukturnim projektima i otvaranju proizvodnih preduzeća kako bi se otvorilo što više radnih mjesta.

Srna - 27.09.2012 19:14
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
space
Administrator
Administrator

Male
Broj poruka : 1037
Godina : 41
Lokacija : Srbija
Points : 871
Datum upisa : 18.07.2007

http://mojahercegovina.com/

Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Re: politika ljubinje

Ďîđóęŕ by Sponsored content


Sponsored content


Íŕçŕä íŕ âđő Go down

Íŕçŕä íŕ âđő

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Íĺ ěîćĺňĺ îäăîâîđčňč íŕ ňĺěĺ ó îâîě ôîđóěó